Coaching - Kérdezéstechnika - Vezetői szerep

Teljesítménymenedzsment programjaink során gyakran találkozunk azokkal a vezetőkkel, akikről azt a visszajelzést kapjuk a környezetükből - akár személyesen, akár 360 fokos értékelés során, hogy ritkán, keveset, és nem igazán hatékonyan kérdeznek. A kompetencia tesztekkel végzett felmérések során jellemzően az alábbi témakörök kerülnek ilyenkor előtérbe - fontos információt szolgáltatva pl. egy coaching folyamatnak is:

Társas kapcsolatok iránti igény

Azok a vezetők, akik az átlagosnál alacsonyabb társas kapcsolatok iránti igénnyel rendelkeznek, kevésbé nyitnak az új ismeretségek irányába, kevésbé igénylik a visszajelzést, és alapvetően kevésbé jók ők maguk is a visszajelzés-adásban. Igazán nehéz dolguk akkor van, ha munkahelyi környezetükben a magas társas kapcsolat-igényű kollégákkal vannak körbevéve (akik az átlagosnál nagyobb mértékben igénylik a visszajelzést), az átlagosnál több csevegést "igényelnek", illetve fontosabb nekik, hogy kikérjék és meghallgassák a véleményüket. Általánosságban elmondható, hogy a nyitás, az odafordulás, a hatékony, odafigyelő kérdezés kevésbé jellemző az alacsony társas kapcsolatok iránti igénnyel rendelkező kollégákra. A coaching során - ennek tudatosításával - rengeteg praktika "honosítható meg", míg végül a környezet is pozitívabbra értékeli, hatékonyabb munkavégzéssel és együttműködéssel "honorálja" a megszokottnál nagyobb odafigyelést.

Önérvényesítés

Az átlagosnál alacsonyabb önérvényesítéssel rendelkező vezetők gyakran előre felkészülnek a konfrontálódásra: kialakítják nézőpontukat, előre megfogalmazzák szempontjaikat, elvárásaikat (stb.) a cél elérése érdekében, és, ha lehet, elkerülik a nyílt konfilktust, konfrontálódást. Ez a "stratégia" gyakran vezet ahhoz, hogy inkább nem kérdeznek, hanem a határozott fellépés mögé bújva "megmondják", mit gondolnak, és nem kérik ki a másik véleményét. Az együttműködés hatékonyságának javítása ilyenkor is mindig a másik fél "működésének" megértését kívánja.

Alkalmazkodás

Az alacsony alkalmazkodási készség egyik ismérve az a kommunikáció, hogy: "én erre az álláspontra helyezkedtem, én így látom ezt a dolgot, és alapvetően (természetemnél, karakteremnél fogva) kritikus vagyok másokkal, mások ellenkező véleményével kapcsolatban." (Ismét egy olyan kompetencia - egy kompetencia-profilból kiragadva - ami pl. a Profil XT kompetencia teszt segítségével objektíven és tökéletes pontossággal mérhető!) Az alacsony alkalmazkodással és alacsony önérvényesítéssel rendelkező munkatárs, ha "nem szóllítjuk fel erre", nem fogja elmondani a véleményét, de kérdezni sem fog, hanem jellemzően inkább magában "puffog".

Kompetencia tesztek segítségével - nyomonkövetve akár a kolléga napi tevékenységét is - pontosan meghatározható a coaching egyik iránya, illetve tökéletesen személyre szabható a vezetői tréning.

 

 

Értékesítési tréning

Assessment Center

Kompetencia felmérés