Sakk-matt: A stratégiai tehetség-menedzsment titka

A sikeres vezetők stratégiai szemlélettel rendelkeznek - mint a legjobb játékosok a sakkban.

Mi kell ahhoz hogy stratégiai vezetővé váljunk?

Paul Schoemaker válasza erre ("Milyenek a stratégiai vezetők?") a Six Habits of True Strategic Thinkers-ben olvasható:

 

1. Megérzik a piaci és iparági trendeket,

2. Kritikusak, mindent megkérdőjeleznek,

3. Értékelik és összegzik a megszerzett információt,

4. Analitikus döntéseket hoznak,

5. Bizalmi kapcsolatot építenek és ápolnak a vállalkozás minden érintettjével,

6. A nekik szóló visszajelzésekből és értékelésekből folyamatosan tanulnak.

Ezek a jellegzetességek a stratégiai tehetségmenedzsmentben is egytől-egyig igazak. A tehetség a szervezet "mozgatórugója", ezért kell a legjobbakat megtalálni és megtartani. Munkáink során gyakran találkozunk vele, hogy a jobb talent-stratégiával rendelkező versenytársak pillanatok (hetek-hónapok, két-három interjú-kör) alatt csábítják el a legjobb "játékosokat" - még a Legjobb Munkahelyekről is! Általában mi itt jövünk a képbe: a Profiles értékelő ("assessment") eszközei és megoldásai segítségével a vezetők könnyedén gondolkodhatnak stratégiában - messze a versenytársak főlé magasodva.

Miben segítenek ezek a kompetencia felmérések?

Előszűrés: Egy-egy kiválasztás előtt biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a jelölt a megfelelő készségekkel, képességekkel, személyiséggel rendelkezik az adott munkakörhöz, és illeszkedni fog a vállalati kultúrába. A teljes személyiséget mérő Profil XT kompetencia teszt a jelölt viselkedését, gondolkodási stílusát és érdeklődését méri. Különlegessége, hogy iparágra, munkakörre és vállalati értékekre szabható. Segítségével ún. teljesítmény-modellek készíthetőek, így a jelölteket a "top performer" kollégákhoz hasonlíthatjuk, és akár 2-3 évre előrejelezhetjük a várható teljesítményüket egy-egy pozícióban.

Interjú-előkészületek: Mindenki ismeri a standard interjú-kérdéseket - mint pl.: "Mik az erősségeid, fejlesztendő területeid?" vagy a "Milyen tapasztalatokkal rendelkezel?". A kompetencia értékelő eszközök segítenek, hogy túllépjünk ezeken a kérdéseken. Eredményeik jelöltre szabottan segítik a kiválasztásban résztvevő kollégát a beválás szempontjából igazán releváns kérdések előkészítésében.

Tréning, teljesítménymenedzsment, coaching: A Profil XT kompetencia tesztből származó információ - ahogy az előbb írtuk - 2-3 évig (!) segíti a vezetőt egy-egy fejlesztési-, tréning-stratégia kialakításában. Segítségével objektív választ kaphatunk arra, hogyan fognak a kollégáink reagálni egy-egy szituációra, szervezeti átalakításra, változtatásra. A vezetési stílus és kommunikáció ennek megfelelően, 100%-os pontosságal alakítható az egyes kollégákhoz. (Egy példával szemléltetve: ha egy kollégának alacsony az önállósága, és a döntéseihez az átlagosnál több információra és több időre van szüksége, akkor a vezetője részéről ez mindig több iránymutatást fog igényelni.) Amikor fejlesztésre, tréningre kerül sor, akkor azok megtérülését, és a napi gyakorlatba történő átültetését az értékelő eszközök szervezeti és egyéni szinten is kimagasló hatékonysággal támogatják.

Visszajelzés: A stratégiában gondolkodók egyik "igen fontos" tulajdonsága, hogy visszajelzések alapján változtatnak tevékenységükön: megnézik az eredményeket, és megvizsgálják, mi működik, és mi nem. A vezetői készségek értékeléséhez a Profiles-nál 360 fokos értékelést javaslunk - ennek során a munkatársak jeleznek vissza a vezető hatékonyságáról. A Checkpoint 360 fokos értékelés eredményei kijelölik a vezető fejlődésének útját, és azt, hogyan tudja a munkatársaival folytatott interakcióit igazán eredményessé tenni.

A kompetencia értékelő eszközök és Schoemaker javaslatainak kombinációja a titka, hogy a szervezet egyedülálló talent management gyakorlatot építsen!

A Profil XT kompetencia teszt és a Checkpoint 360 fokos értékelés kipróbálásához várjuk jelentkezését!

Székely Gábor, SBP @ Profiles International Hungary

 

Értékesítési tréning

Assessment Center

Kompetencia felmérés