Megfojtja a gazdasági válság?

Ma (2008. október) a csapból is ez folyik. Bármilyen hír-site-ra téved az ember, az első sorok mindenhol a válságról szólnak. Mi jön a válság után? Az internetes lufi sok-sok évvel ezelőtt csengett le. Annak a szektornak akkor befellegzett. Ma a pénzintézeteken van a sor, az utolsó  hírek ismét állami tőkeinjekciókról szólnak. A pénzcsapok, a források elapadása minden növekedést tervező vállalkozást "rosszul érint", ez nem is kérdés. Kik maradnak jó eséllyel talpon?

 

 

A hazai gazdaságot az elmúlt években is számtalan kisebb-nagyobb sokk érte, néhányan néhányat túléltek, néhányan az egyiket-másikat nem élték túl. Ha azok közé szeretnénk tartozni, akik a mostanit is átvészelik, akkor ne essünk abba a hibába, hogy kizárólag az üzleti folyamatokkal foglalkozunk! Foglalkozzunk a munkatársainkkal, a cég teljesítményét produkáló vezetőkkel, beosztottakkal is. Vajon mire gondolnak az alkalmazottak, amikor napjában ezredszer hallanak vészmadarakat a munkahelyek bizonytalanságáról? Érdemes az utolsó pillanatig várnia egy vezetőnek, hogy a munkahely kilátásairól (pozitív és negatív forgatókönyvekről, az esetleges félelmekről, veszélyekről) beszéljen a munkatársaival? A bizonytalan környezet visszatartja a munkatársakat az elvándorlástól?

 Teljesítménymenedzsment

Számtalan választ kap a cég első számú vezetője a vállalkozás humán tőkéjében rejlő kapacitásokról, ha megfelelően értékeli a vezetőket, illetve ha a vezetők megfelelően (hozzáértően) "menedzselik" a beosztottakat. Kizárólag a tovább-, az előrelépést szabad szem előtt tartani, ugyanis aki ebben a környezetben nem a versenyben maradásra fókuszál minden kapacitásával, azt jó eséllyel sodorja el az ár.

 

A "pénzcsapok" (remélhetőleg ideiglenes) elzáródása egyetlen dolgot eredményezhet a jövőben: minden egyes költség, kiadás, beruházás tekintetében még jobban fogunk a prognosztizálható megtérülésre összpontosítani. Akkor fog a főnök új munkatárs felvételéhez hozzájárulni, ha a döntés létjogosultságát az eddigieknél is jobban alá tudjuk támasztani. Tréningre, netán coach-ra akkor költhetünk majd, ha az ígért hatás / változás "biztosan" belátható időn belül jelentkezik. 

 

A Profiles ezekhez a kérdésekhez, felvetésekhez nagyon sok esetben nemcsak a diagnózist (kompetencia felmérést) adja, hanem a házon belül is alkalmazható megoldást szállítja. Bár sokszor írtunk már az alábbi javaslatokról, de most nem győzzük ismételni őket - a teljesség igénye nélkül:

- új munkatárs kiválasztásához - lehetőség szerint - használjon a teljes személyiséget feltérképező, megbízható kompetencia tesztet,

- az adott munkakörben optimális kompetencia-profilt a legjobban teljesítő ("már bizonyított", nem elvándorló) munkatársak felméréséből készítse el,

- ezt az információt használja a vezető (akár holnaptól) a munkatársak irányításához, motiválásához, megtartásához, sikeresebbé tételéhez, teljesítménymenedzsmentjéhez,

- rendelkezzen megbízható információval a vezetők vezetői készségeiről, ne hagyatkozzon kizárólag a saját megérzéseire, esetleg pletykákra,

- adjon meg minden elérhető támogatást, mentoring-ot, coaching-ot, tréninget azoknak a vezetőknek, akiknél a környezet a hatékonyabb, eredményesebb munkavégzéshez ezt igényli,

- próbálja mielőbb objektív alapokra helyezni a teljesítmény előrejelzését - mind vezetői, mind beosztotti szinten,

- törekedjen arra, hogy pontos számokban fejezi ki minden, a munkatársak teljesítményét befolyásoló kiadás, beruházás hatását! 

 

Kérjük, hogy az alábbi felsorolásra úgy tekintsen, hogy a Profiles online szakértői rendszer (assessment center) másoknak az alábbi területeken tudott értéket, gyakran átlagon felüli megtérülést adni. Ez nem jelenthet prognózist, kiindulási alapot arra vonatkozóan, hogy Önnek / az Önök vállalkozásának milyen értéket adhatunk, de reméljük, hogy mielőbb részt vehetünk üzleti folyamatai, munkatársai sikeresebbé tételében!

 

A gazdasági válság várható hatásait még csak megbecsülni próbáljuk. Az Önök vállalkozása által is kontrollálható alábbi területeken a Profiles-megoldások azonban "klikkelésnyi" távolságra vannak: 

- objektív alapokra helyezett külső-, belső kiválasztás, karrier-menedzsment,

- jelentősen csökkenő fluktuáció (pl: üzletkötők, ügyfélszolgálatosok, telefonközpontok),

- házon belüli vezetői készségfejlesztő-, tréning program,

- eredményesebb (sales, ügyfélszolgálat, csapatépítő, vezetői) tréningek, eredményesebb coach-ok,

- szervezeti átvilágítás, szervezeti átalakítás: HR-, vezetői kapacitások pontos, gyors feltérképezése,

- értékesítői kapacitás "csúcsrajáratása", hatékonyság (egy főre jutó árbevétel, szerződés, stb.) növelése,

 

Kipróbálná a Profiles megoldásait? Írjon nekünk az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  címre, olvassa el gondolatainkat, javaslatainkat azokról az emberekhez kapcsolódó "beruházásokról, befektetésekről", amikhez a Profiles átlagon felüli megtérülést biztosíthat Önnek is! (Beruházás, befektetés alatt ne csak egy képzésre, tréningre gondoljon, hanem arra is, hogy alkalmazzon-e holnaptól egy új munkatársat, foglalkoztasson-e fejvadászt, coach-ot, foglalkozzon-e az elvándorlás, a fluktuáció költségével, illetve azzal az elmaradt bevétellel, profittal, ami abból származik, hogy nem minden munkatársa dolgozik egyforma eredménnyel!)

 

Kérjen további információt (*), vagy egyeztessen velünk időpontot az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  címen, vagy a 06 20 953 7173-as telefonszámon!

 

Akik már kipróbálták a Profiles assessment center-t: 10 - 20 fős kisvállalkozások, értékesítő csapatok, kereskedő cégek, KKV-k, gyártással, termeléssel foglalkozó vállalatok, takarékszövetkezetek, több ezer fős kereskedelmi bankok, call-, contact center-ek, és néhány Legjobb Munkahely.   

 

 

© Profiles International Hungary, Székely Gábor 

 

 

 

 

Értékesítési tréning

Assessment Center

Kompetencia felmérés