Kompetencia felmérések és Return On Investment

Fejvadászt fizet, egységes programot adó tréningekre, fejlesztésekre, coaching-ra, szervezetfejlesztési projektekre költ, vagy a kompetencia felmérésekből szerzi meg az információt - a vállalati stratégia embereken múló részének megvalósításához? Ilyen megtérülésre (ROI) számíthat a kompetencia felmérések használata során:

Egy online értékelő központ (assessment center) felmérései – megfelelő kezekben –  pillanatok alatt válnak a menedzsment "eszköztár" részévé. Normatív, "helyben validált" kompetencia tesztek segítségével kattintásnyi munkát jelent annak az információnak a megszerzése, hogy egy adott munkakörben már bizonyított, jól teljesítő munkatársak tanulási ütemében, verbális, numerikus készségeiben, viselkedésbeli tulajdonságaiban, érdeklődésében mi a "közös nevező". Ez az információ – összehasonlítva akár új munkatárs-jelöltek, akár meglévő, de "átlagos" munkatársak teszt-eredményeivel jelentős (természetesen forintban is kifejezhető) értékkel bír.

Job match

Az összehasonlítás az adott cégnél, az adott főnöknél legjobban (leghatékonyabban, legeredményesebben, stb.) teljesítő munkatársakkal fontos támpont ahhoz, hogy pontosan mit kérdezzünk egy-egy új munkatárstól az állásinterjún. A hasonlóság a "mintaemberekből" képzett ún. kompetencia-profillal százalékos formában – mint a munkaköri rátermettség (job match) mutatója is kifejezhető. Az online értékelő központ optimális esetben nemcsak interjúkérdésekkel segít, de gyakorlatias, jól használható coaching információt, "kulcsot" ad az értékelt munkatársak vezetéséhez.

Az assessment center felmérései természetesen nem lehetnek a kiválasztási folyamat kizárólagos eszközei, de a kiválasztási döntés meghozatalához nagy mértékben kellene hozzájárulniuk. (A Profiles International a megbízható, valid, teljes személyiséget értékelő kompetencia felmérések használata mellett minden kiválasztási döntés esetében a személyes találkozást és a korábbi referenciák ellenőrzését javasolja.) Nemzetközi kutatások alapján a jól választott kompetencia felmérés a fenti kombinációban (interjú + referenciák ellenőrzése) kb. ötször hatékonyabb, eredményesebb az adott munkakörben megfelelő (rátermett) ember kiválasztása során – összehasonlítva a kizárólag interjúra épülő technikához képest.

Return On Investment

Egyetlen kompetencia felmérés, egyetlen kompetencia értékelő eszköz ára sem mond semmit, ha nem vizsgáljuk a megtérülését. Megbízható kompetencia értékelő eszközök használata során az alábbi hozadékra számíthatunk – gyakorlati tapasztalatok alapján:

- felszabaduló HR és / vagy vezetői kapacitás a kiválasztási
folyamatban,
- felszabaduló HR kapacitás a tréningezés, fejlesztés, tréningtervezés
során,
- pontosabban célzott, személyre szabott tréningek, fejlesztések,
- tréningre, fejlesztésre költött pénzek optimálisabb felhasználása,
- felszabaduló vezetői kapacitás a munkatársak irányítása, coaching-ja
tekintetében,
- a "helyben validált" optimális kompetencia-profilhoz jobban
hasonlító, rátermettebb emberek kiválasztása, eredményesebb
megtartás,
- eredményesebb coaching, menedzsment,
- motiváltabb munkatársak ("Adnak a véleményemre, kikérik a
véleményemet, személyre szabják a fejlesztésemet, készségeimet,
képességeimet is figyelembe veszik egy-egy új pozíció betöltése
során"),
- eredményesebb, hatékonyabb munkatársak,
- a vállalati stratégia embereken múló részének hatékonyabb
megvalósítása,
- a vállalati stratégia és a HR-stratégia eredményesebb
"szinkronizálása".

Amennyiben a fenti pontok bármelyike is számszerűsíthető, összevethető egy megbízható kompetencia felmérés árával, bizton számíthatunk kettő, de akár három számjegyű megtérülésre – százalékban kifejezve.

Ennek egyetlen feltétele, hogy...

...legyen "felszabadítható" HR és / vagy vezetői kapacitás az assessment center-ből származó információ használatára.

A vezetői kapacitás hiánya

Értékes (felsővezetői, tulajdonosi) információ, amikor a (nem felső-) vezető – általában időhiányra, egyéb szűkösnek vélt erőforrásokra hivatkozva nem használja (megfelelően) a kompetencia felmérésekből származó információt. Mintha azt mondaná: "Nincs szükségem segítségre, személyre szabott javaslatokra a munkatársak napi szintű vezetésében." Tesztelje saját magát, tegye fel saját magának a kérdést: "Van még építkezésre alkalmas szabad kapacitás, növekedési lehetőség azokban az emberekben, akiknek a munkájáért felelős?"

© Profiles International Hungary Kft., Székely Gábor

Értékesítési tréning

Assessment Center

Kompetencia felmérés