Mielőtt Értékelő Központot (Assessment Center-t), teljesítmény-menedzselő eszközöket választana, tájékozódjon, hogy...

16 fontos szempont az online Assessment Center kiválasztásához

1. Mikor készültek a kompetencia felmérésekhez utoljára validitási, megbízhatósági tanulmányok? Rengeteg kompetencia értékelés, felmérés vásárolható, néhány tucat már magyar nyelven is elérhető. Ezek között gyakran találunk olyat is, amelynek a validitását, megbízhatóságát több évtizeddel ezelőtt ellenőrizték.

2. Milyen eredmény, milyen validitási, megbízhatósági értékek találhatóak ezekben a tanulmányokban? 0,7 alatti megbízhatóság esetén a kompetencia értékelés pl. alapvetően nem alkalmas munkatársak kiválasztására. Kevésbé megbízható eszközök legjobb esetben is csak "pillanatfelvételeket" készítenek, jellemzően csak munkastílus-vizsgálatokra használhatóak.

3. Publikusak, elérhetőek-e ezek a tanulmányok? Lehetőség szerint ne vásároljon felmérést olyan kompetencia teszt szolgáltatótól, aki nem tudja bármikor az Ön rendelkezésére bocsátani ezeket a tanulmányokat, összefoglalókat.

4. A munkatárs / munkatárs-jelölt felmérése során a teljes személyiséget értékelik?  Szakirodalomban publikált kutatások bizonyítják, hogy a rátermettség, a kapacitás (a "hardver") vizsgálata során a kognitív (numerikus, verbális, tanulási) képességek, a viselkedésbeli tulajdonságok és a munkával kapcsolatos (szakmai) érdeklődés jellege egyaránt meghatározóak.

5. Milyen jelentéseket, hányféle visszajelzést generál az Assessment Center?

6. A jelentésekben található eredmények a kompetencia felmérést követően mennyi időn belül érkeznek meg Önhöz?

7. A kompetencia felmérések árán felül kell-e további (pl. betanítási, tréning, rendszerhasználati, licensz) költségekkel számolnia?

8. Milyen szolgáltatásokat nyújt az ügyfélszolgálat? Szükséges-e bármilyen (humán) erőforrást biztosítania Önnek az online Assessment Center használatához, működtetéséhez? 

9. Az Ön igényeire szabott termékbemutató elérhető-e? 

10. Kaphat-e segítséget a felmérések használatához kapcsolódó megtérülés (ROI) számításához? Érdemes-e egyetlen fillért is költenie egy olyan kompetencia értékelő  eszköz megvásárlására, amelynek várható (forintban kifejezhető) hozadékáról nincs információja? A munkatársak teljesítménymenedzsmentjére költött (néhány ezer-néhány tízezer forint) értékéről kizárólag a forintban kifejezett hozadék függvényében érdemes beszélni. (Kérdezze meg Partnereinket az általuk működtetett, teljesítmény-menedzselő eszközök hozadékáról, megtérüléséről!)

11. A kompetencia felmérések kitölthetőek-e, és a belőlük készülő jelentések elérhetőek-e különböző nyelveken? A kompetencia felmérések kitöltése során mindig az anyanyelv választását javasoljuk. Kényelmi szempont lehet, ha a belőlük készülő jelentések az olvasó anyanyelvén is automatikusan elérhetőek.

12. Szükséges-e szakember (HR-es, pszichológus) a jelentések értelmezéséhez?

13. A kompetencia felmérések kitöltése igényel-e az Önök részéről bármilyen felügyeletet, ellenőrzést?

14. A kompetencia  felmérés pontosan milyen módon veszi figyelembe az Önök cégének, az értékelt munkaköröknek, a földrajzi elhelyezkedésnek a sajátosságait, a vezetők egyedi igényeit?

15. A kompetencia felmérést papíron és/vagy Interneten keresztül lehet kitölteni?

16. Milyen információt kaphat az assessment center-ből a kompetencia felmérés után? Az Assessment Center-ből származó kompetencia értékeléseket leggyakrabban kiválasztáskor alkalmazzák, ugyanakkor hasznos lehet az egyéni tréningszükségletek meghatározása, a személyre szabott coaching javaslatok, a vezetői kompetenciák alaposabb ismerete, az értékesítőkre, ügyfélszolgálatosokra szabott egyedi tréning szükségletek meghatározása, a karrier-menedzsment irányok kijelölése, stb.


Assessment center vagy online Assessment center? Miért fontos mindkettő, és hogyan egészítik ki egymást?

© Profiles International Hungary Kft., Székely Gábor 

Értékesítési tréning

Assessment Center

Kompetencia felmérés